Historie
Drie generaties notarissen:
mr. H.P.J.M. Koopmans (notaris van 1972 tot 1993)
mr. M.M.G. van Santvoort (notaris van 1993 tot 2007)
mr. I.M.A.J. den Drijver-Pigmans (notaris van 2007 tot heden).
Over het notariaat in De Bommelerwaard van voor 1813 is alleen het protocol bekend van de Zaltbommelse notaris Henricus de Vyvario over de jaren 1432 tot 1440. Het notariaat in Driel vindt zijn ontstaan in 1813 wanneer G. Koppelaar wordt benoemd tot notaris in het district Bommel met als standplaats zijn geboortedorp Kerkdriel (toen nog Driel genoemd). Zijn eerste officiële daad als zodanig was het opmaken van een akte op 26 maart 1813 over een verkoping van hout door de gemeente. Voordat Koppelaar tot notaris benoemd werd vervulde hij verschillende functies. Zo was hij o.a. van 1795 tot 1810 “stadssecretaris tot de publieke acten”, dat wil zeggen dat hij ambtelijke ondersteuning verleende aan de schepenbank bij het opmaken van allerlei “vrijwillige” akten, werk dat vergelijkbaar was met het werk van een notaris. In 1810 kwam er een nieuwe rechterlijke organisatie en verviel deze functie. Koppelaar is maar drie jaar notaris geweest, hij overleed in 1816 op 67-jarige leeftijd. De vacature werd niet opgevuld. De reden is onbekend. Wellicht omdat er een notaris in Rossum was.
Pas zestig jaar later in 1876 werd C.Th. Kolfschoten benoemd tot de tweede notaris in Kerkdriel. Het verhaal gaat dat enkele vooraanstaande Bossche families sterk aandrongen op het benoemen van een notaris in Kerkdriel omdat zij voor het beheer van hun vele bezittingen in de uitgestrekte Drielse uiterwaarden een beroep wilden doen op een notaris in de buurt. Ook de eerste akte van Kolfschoten was een houtverkoping. De nieuwe notaris liet samen met zijn vrouw Maria Anna Sophia een woonhuis annex notariskantoor in de Kerkstraat bouwen dat zij in april 1878 in gebruik namen. De villa kreeg de naam “Sophia”. Kolfschoten is 36 jaar notaris in Kerkdriel geweest, hij overleed op 16 juli 1912.
De derde notaris in Kerkdriel werd de in Groningen geboren N.C.M.W. Koch, die zich met zijn vrouw in het pand van notaris Kolfschoten vestigde. De naam van de villa werd gewijzigd in “Iepenhof”. Na de Tweede Wereldoorlog was het pand aan de Kerkstraat zwaar beschadigd. De inmiddels bijna 69-jarige Koch had de energie niet meer om het opnieuw op te bouwen en trok zich terug. Zijn kandidaat-notaris P.J. van Tiggelen werd waarnemend-notaris. Behalve die functie was Van Tiggelen ook waarnemend-burgemeester van Kerkdriel. Deze twee functies waren niet met elkaar te verenigen. Van Tiggelen vertrok in 1947 en werd later notaris in Ossendrecht.
In 1947 werd A.F.J. M. van den Akker tot de vierde notaris in Maasdriel benoemd. Hij moest met zijn vrouw op zoek naar nieuwe woonruimte aangezien villa “Iepenhof” niet meer op te bouwen was. Hij vond ruimte in de Hohorststraat maar deze ruimte was te klein en daarom wilde hij grond kopen aan de Kerkstraat. Het verhaal doet de ronde dat de eigenaren van de grond weigerden om deze te verkopen waarop Van den Akker dreigde met vertrek uit de gemeente. De pastoor bemiddelde en hield de eigenaren van de grond voor dat wanneer Van den Akker weg zou gaan er weleens een protestantse notaris zou kunnen komen! Eind goed al goed, er kwam een nieuw kantoor annex woonruimte en Van den Akker is tot aan zijn pensionering in 1971 gebleven. Helaas heeft hij slechts kort van zijn pensioen mogen genieten. Hij overleed in 1975.
De geschiedenis herhaalde zich toen er in 1971 niet direct een opvolger kwam. Behalve in Kerkdriel was er ook een notariskantoor in Rossum. De economische bedrijvigheid in De Bommelerwaard viel tegen en de overheid besloot dat er niet genoeg emplooi was voor beide kantoren. Ditmaal trok Kerkdriel aan het langste eind en werd notaris mr. H.P.J.M. Koopmans de vijfde notaris in Kerkdriel. De notariële vacature in Rossum werd na het defungeren van notaris Van Dam niet meer opgevuld. Koopmans liet in 1979 een nieuw kantoor neerzetten aan de Kerkstraat 53A in Kerkdriel. Hij heeft wellicht een van de grootste veranderingen op een notariskantoor meegemaakt, namelijk de intrede van de automatisering. In 1993 ging Harry Koopmans met pensioen.
Mr. M.M. G. van Santvoort werkte al als kandidaat-notaris op het kantoor van Koopmans en werd in 1993 benoemd tot zesde notaris in Kerkdriel. De automatisering werd verder uitgebreid. Maar de moderne maatschappij bleek niet opgewassen te zijn tegen natuurgeweld; eind januari 1995 waren er alarmerende berichten over wateroverlast. Dit resulteerde erin dat het notariskantoor op 31 januari moest evacueren. Gelukkig liep alles goed af en kon iedereen op 5 februari weer veilig huiswaarts keren. In 1998 verkocht Van Santvoort het notariskantoor en werd de praktijk voortgezet in de oude pastorie aan de Kerkstraat 41. In 2007 defungeerde Van Santvoort. Wel bleef hij als kandidaat-notaris verbonden aan het kantoor.
Mevrouw mr. I.M.A.J. den Drijver-Pigmans werd in 2007 benoemd. Zij werd niet alleen de zevende notaris maar ook de eerste vrouwelijke notaris in de gemeente Maasdriel. Anno 2012 is een notaris niet meer een notabele in een ivoren toren. Imke den Drijver-Pigmans is een moderne, jonge vrouw die niet alleen haar vak uitstekend beheerst, maar ook iemand die haar cliënten op hun gemak weet te stellen. Het gaat er tegenwoordig zakelijker aan toe op het notariskantoor en door de automatisering werkt alles sneller en prettiger. Wat niet verandert is het persoonlijk contact. Den Drijver-Pigmans vindt het van groot belang om dicht bij de klant te staan. “Wij hebben een laagdrempelig kantoor. Het dorpskantoor met zijn bijzondere karakter moet blijven”.
Toen het pand aan de Kerkstraat 53A weer te koop stond werd dit door de nieuwe notaris gekocht. Na een verbouwing staat er een modern, ruim pand dat aan alle eisen van de tijd voldoet. Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het pand in mei 2011 kwam Harry Koopmans die tegenwoordig in ’s-Hertogenbosch woont een kijkje nemen en werd er een unieke foto van drie generaties notarissen in Kerkdriel gemaakt!
Bronvermelding: “Drielse Vertellingen”, uitgegeven door de Stichting Oudheidkamer Maasdriel, Streekarchief Bommelerwaard, “Een Notariaat in de Bommelerwaard”.